Hopp til innhold

Rettferdighetens undergang?

Det er mangt en skal kunne fordøye av vettløse handlinger i vårt rettsystem. Krekar sitter fengslet for sitt engasjement som terrorist, der blant annet Italia har ønsket han utlevert for sine gjerninger. Denne saken har gått att og frem i flere år i det norske rettsapparatet og etter VG sine opplysninger, har sirkus Krekar vart i 13 år. Ingen instanser har klart å manne seg opp slik at saken kan få en avgjørelse. Det er neppe Krekar som finansierer rettsakene, den belastningen må med stor sikkerhet du og jeg stå for, via skatteseddelen. Faktisk snakkes det om muligens brudd på menneskerettigheter om Krekar må stå til ansvar for sine gjerninger.

En annen dagsaktuell sak er dommen mot Jarle Andhøy som seilte til sydpolen, med kun tillatelse fra Argentina. Avgjørelsen i tingretten falt Norsk Polarinstitutt og rettstaten Norge tungt for brystet, så nå ankes saken til lagmannsretten i et lønnlig håp om å få statuert et eksempel for vår nye polfarer. Argumentene som fremmes er at Andhøy måtte inneha en slik kunnskap at han måtte vite at han måtte søke tillatelse i det landet som ligger lengst opp mot iskanten til nordpolen, og der få en tillatelse til å seile til sørpolen. Men om Andhøy ikke hadde kjennskap til til disse søknadskjema og var i god tro når han la ut på sin ferd, er han strafferettslig ansvarlig for sin handling da? Eller er det Argentina som har utstedet en tillatelse som ikke er gyldig? Hvem sitt ansvar er det da? Men Nord Troms tingrett mente at Andhøy ikke hadde subjektiv skyld.

For oss vanlige innvånere av kongeriket virker disse sakene nokså banal. Her har vi en verdenskjent terrorist som ikke skal få kunne motta den rettmessige straffen han fortjener for sine gjerninger. Med begrunnelse menneskerettigheter. Jarle Andhøy er også verdenskjent for de seilaser han har utført, både i nord og sør. Og alle vet at Andhøy hadde et ærende han skulle utføre på den siste seilasen han utførte. Hva er det som er riv ruskende galt med vårt rettssystem, og påtalemyndigheten? Nå skal en mann dømmes for at han har seilt til sydpolen, med kun tillatelse fra Argentina. En tillatelse som Andhøy mener han var i god tro til å benytte.

Så ser vi på andre saker der det florerer med lovbrudd og avvik i. Faktisk er det staten og kongens mann (Fylkesmannen) som har dokumentert alle disse lovbruddene som Norges innbyggere utsettes for, uten at våre påtalemyndigheter så mye som løfter på øyelokkene når dette er dokumentert og lagt frem for nesen deres. Det er ikke en kjeft av disse høye herrer og kvinner som fremmer den påstand, at disse menneskene som er ansatt i barnevernet har kunnskap om den loven dem skal behandle sakene etter. Her snakkes det ikke om subjektiv skyld, selv om det kan bevises. Det er ikke en eneste barnevernleder som har blitt sparket fra sin stilling, selv om Fylkesmannen dokumenterer et avvik/lovbrudd i saksbehandlingen på hele 95 prosent i Lenvik kommune.

Hvorfor lar påtalemyndighetene dette passere uten at galskapen blir påpekt? Jo grunnen er at politiet som er forpliktet til å bistå barnevernet har vært de mest ivrige til å vise sin makt overfor vettskremte barn og foreldre. Saken er den, at om påtalemyndighetene skal påpeke de lovbrudd som de i lag med andre offentlige etater har utført, så er de strafferettslig ansvarlig hele gjengen.
Nå har det vært mange vådeskudd innenfor politiet siden etaten fikk utdelt skytevåpen, men jeg regner med stor sikkerhet at det er ingen av disse menneskene i denne etat som frivillig skyter seg i foten.  På samme grunnlag ties barnevernovergrepene som politiet bistår, og barnevernet med sine forbundsfeller får fortsatt herje som de vil.