Hopp til innhold

Går det an å ikke forstå sine egne handlinger?

Det er vemodig å høre på radio at våres statsminister Jonas Gahr Støre stiller seg uforståelig til den økende inflasjon som nå er i emning.

Det er vemodig å høre på radio at våres statsminister Jonas Gahr Støre stiller seg uforståelig til den økende inflasjon som nå er i emning.


Bedrifter permitterer ansatte, bedrifter stenger ned å avvikler og andre bedrifter går konkurs, som en følge av at stortinget lar seg diktere av en mindretallsregjering.

Når billig strøm blir sosialpolitisk ukorrekt

Det som skulle være vårt konkurransefortrinn i et land som store deler av året er dekket med snø og is, og i en landsdel der polarnatta går i et med dagen, dette fortrinnet har våre folkevalgte på stortinget og vår selvutnevnte regjering fjernet uten omtanke på konsekvensene for sine landsmenn og kvinner. Vår evige fornybare vannkraft som i flere tiår har skaffet oss lys og varme samt en konkurrerende likestilling med andre land der solen skinner hele året. En sol som skaffer lys og varme til drivhus og en grøderik jord året rundt.

Bjella ringer – men ingen ved roret er våken!

En treng ikke være rakettforsker eller den som har funnet opp kruttet for å forstå at klimatiske fordeler som fins sør for Norges sydspiss overgår fordelene vi hadde med billig vannkraft og egne oljebrønner. Når hver femte storbonde i Rogaland teller på knappene og vurderer å legge ned matproduksjonen så burde det ringe noen kirkeklokker nært ørene på både regjering og storting. Vi bor i et land som ikke produserer mer som 30 – 40 prosent av jordbruksvarene vi bruker.

Nedbygging av alt som betyr noe i krisetider

Beredskapslager som vi anså som svært viktig etter siste krig er nå fjernet. Resultatet så vi med egne øyne da det ble bebudet en prisstigning på ti prosent fra første februar. Hyllene i matbutikken ble rensket for livsnødvendige levningmidler. Maten vi har på lager fins som regel på et vogntog eller et tog, på vei til sine konsumenter. Blir forsyningslinjene brutt til Norge vil det ikke bare være en nasjonal krise. Det vil oppstå anarki i løpet av en uke eller to.
Vi bruker benevnelsen «blåruss» på folk som er flink med tall, folk som kan regne hvordan nasjonen kan driftes på billigste måte. Det er under utarbeidelse sånne regnestykker at et fordyrende mellomledd som et beredskapslager blir fjernet til fordel for konkurrerende handelsfortrinn. Tidligere var det staten som bidro med beredskapslager. Det fantes beredskapslager for kraftfôr som kraftfôrleverandørene rullerte, det samme var det med nødvendige melsorter som hvetemel, osv. Leverandørene av gjær måtte holde et beredskapslager med tørrgjær. I dag har vi ingen buffer som sikrer matforsyningen.
Banale argumenter om at vi har fisk i havet og laks i merdene faller på sin egen urimelighet. Storparten av foret som brukes i oppdrettsnæringene blir importert, og hvor lenge kan fisken leve i fangenskap uten mat?

Støres store svøpe: handlekraft og mangel på forståelse

Hvorfor statsminister Støre stiller seg uforståelig til prisstigningen er vanskelig å forstå for mannen og kvinnen i gata. Det er Støre som på sin vakt har tillatt at det skal være lik strømpris i Vadsø som i Berlin. Å bruke Russlands angrep på Ukraina som en unnskyldning for at energiprisene i Norge stiger til astronomiske høyder medfører ikke riktighet. Sannheten er at det fremdeles koster bare 12 til 15 øre å produsere en KW strøm. Så hvorfor skruppelløse strømprodusenter kan få tillatelse til å kreve 7 – 8 kroner pr KW for fellesskapet goder er helt uforståelig, om det ikke var for at staten kunne håve inn milliarder på økte skatter og avgifter.

Sosialpolitikk i praksis: Staten skal ha først og mest

Vi kan ikke sammenligne Norge som har vel fem millioner innbyggere med resten av Europa. Overskuddskrafta fra Norge utgjør bare en prosent av Europas behov. Denne ene prosenten resulterer i at vi som nordmenn og brukere av vannkraft må betale flere tusen prosent mer som det koster å produsere den strømmen som vi bruker og har bruk for.
Dette er en villet politikk fra regjeringspartiene, det er muligens også en villet politikk fra Høyre, så noe taktskifte i så måte ved neste valg vil tvilsomt skape forbedringer. Etter statistikken så lever nå 16 prosent av Norges befolkning under fattigdomsgrensa og mange må tigge etter mat. Når Støre slår armene ut mot den store verden og sier, «vi skal ta i mot krigsflyktninger fra Ukraina», så sier han ikke samtidig at alle flyktningene som er mindre bemidlet må stå i matkø å tigge.

Fattige pensjonister finnes ikke?

En annen ting Støre nevner er at pensjonister jamt over har god økonomi. Når Statsministeren sier sånt, kan det være nærliggende å sammenligne Støre med det som skjedde for 2 tusen år siden. Dengang fariseerne foldet sine hender å sa, «jeg takker deg Gud for at vi ikke er som tiggerne». Støre, det er ikke alle som mottar statspensjon og et fåtall av landets innbyggere som mottar stortingspensjon.

En landsbruksminister på parti med seg selv

Landbruksminister Sandra Borch mener at dagligvarebransjen den 1. februar har en prisstigning som vanskelig lar seg forklare. Som minister bør hun se på egen regjering som har lagt grunnlaget til prisstigningen med og la energiprodusentene utføre et skamløst ran av det Norske folk.

Dette innlegget er også publisert i folkebladet den 11. februar 2023.