Hopp til innhold

TikTok-Taktikk

Det er bra at stortinget er opptatt av innbyggernes sikkerhet når det gjelder å sikre oss mot datasvindel eller spionasje, eller annen datakriminalitet.

Det er bra at stortinget er opptatt av innbyggernes sikkerhet når det gjelder å sikre oss mot datasvindel eller spionasje, eller annen datakriminalitet.


Det er ikke stort mer som ti år siden smarttelefonen ble allemannseie, før dette var det knottetelefonen som hadde erobret verden, en telefon som kunne brukes til å ringe og sende melding med. Dengang var det få som tenkte tanken at telefonen skulle bli en datamaskin som hadde både foto og filmkamera. Ei heller var det noen som så utviklingen komme med alskens dippedutter der en kunne styre parkeringsbehovet, bank og forsikring. Men nå er vi der, det er bare fantasien som setter grenser for telefonens utvikling og bruk.

Avlytting og overvåking

Alt som går trådløst og elektronisk kan avlyttes, overvåkes eller brukes i forretningsøyemed. Selvfølgelig brukes elektroniske komponenter til spionasje landene i mellom. Dette har vært lenge kjent, og ingen må tro at etterretningen i Norge er noe unntak. Mesteparten av overvåking og spionasjen er mot oss vanlige borgere, og er legalisert av nasjonale myndigheter. Dagligvarebransjen overvåker oss ikke bare med kamera når vi er på butikken. Hver gang vi drar betalingskort registrerer handelsbransjen våre kjøpevaner. Det neste blir vel at våre myndigheter kommer på døra med beskjed om at vi har et usunt kosthold og at barnevernet må ta hand om barna våre.

Nødvendig bekledning

Så har vi regjering og stortingsfolk som skal passe på oss alle vanlige folk, at vi følger lover og retningslinjer, så tråkker også de feil en gang i mellom. Telefonen er i dag blitt en del av vår nødvendige bekledning, like viktig som truser og sokker. Vel gikk Kjell Inge Røkke uten sokker enkelte ganger, men forhåpentligvis brukte han truser. Med andre ord vi kan overleve blant folk uten sokker og telefon.

Sensitive opplysninger i en hver form

USAs to siste presidenter er blitt knepet med at de har sensitive dokumenter hjemme i garasjen. I Norge går våre ministrer med sensitive opplysninger i lommen eller i handveska. Eller at sensitive opplysninger ligger på et nattbord på et hotell der den ansvarlige sover etter en lang og anstrengt dag og en sen kveld. Å lette en telefon for sensitive opplysninger kan likegodt foregå på et hotell i Tromsø som på et hotell i Beijing.

Mye skrik og lite ull

Mye skrik og lite ull sa kjæringa når hun klipte grisen. Det samme kan en si om hendelsen med ministeren som reiste til land som ikke er våre allierte med tjenestetelefonene sin. Skrikene kommer ikke fra grisen, men fra opposisjonspartiene på stortinget. Hva betydde det for rike Norge at Per Sandberg måtte forlate sin ministerpost etter sitt besøk i Iran. Når det skal sies så var ikke Sandberg på tjenestereise selv om det er galt nok at han hadde tjenestetelefonen med seg. Justisminister Emilie Enger Mehls TikTok-fadese er en like stor skandale, og det er lite tvilsomt at Tik Tok lettes for opplysninger. Men nå er det slik med politiske veier, de krysser hverandre en gang i mellom og Erna syns sikkert at hevnen er søt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *